info@unijasprn.org.rs
018 513 589

Single Blog Title

This is a single blog caption

Просветни радници протестовали у Нишу: Доведени смо до просјачког штапа

Извор: nova.rs

Просветни радници из Ниша протестовали су данас испред зграде у којој се налази Школска управа за подручје Нишавског округа и затражили хитно побољшање свог статуса и решавање нагомиланих проблема у просвети.
Председник Уније синдиката просветних радника у Нишу Владан Ћирић рекао је да просветни радници подсећају власт да постоји једна професија која је малтене доведена до просјачког штапа.

„У просвети не ваља доста тога, почев од Закона о основама система основног образовања и васпитања. Просветни радници су незадовољни материјалним статусом, својом безбедношћу и безбедношћу ученика у школама. Незадовољни смо односом читаве државе и читаве јавности према просвети и просветним радницима. Незадвољни смо политичким запошљавањем у просвети које све више и више узима маха Све ће то довести до краха не само просвете, него читавог друштва. У Србији се из године у годину урушава просветни систем. Све је горе. Једног тренутка ћемо дотаћи дно и тада више неће бити простора за неки помак“, истакао је Ћирић.
Он је казао да су просветни радници све оптерећенији и трпе све већи и већи притисак.

„Све је већа одговорност просветних радника, а све је мање могућности да просветни радници одговоре свим тим обавезама. Увек је просветни радник, наставник, одељенски старешина, педагог, директор одговоран за све што се дешава у школи. Намећу нам да ми морамо да водимо рачуна о деци 24 часа дневно и у школи и ван школе. Да водимо рачуна са ким се дописују на друштвеним мрежама, како се понашају и ако се не дај боже нешто деси, опет смо ми одговорни и цела школа“, изјавио је Ћирић.