info@unijasprn.org.rs
018 513 589

Single Blog Title

This is a single blog caption

ЗАДАТАК ЗА ДРЖАВУ: ВРАТИТИ УГЛЕД И ПОЛОЖАЈ ЗАПОСЛЕНИМА У ПРОСВЕТИ

На Дан просветних радника просветари тврде: Школе у Србији су сигурније него раније! Али то није само због полиције…

Свака школа има полицајца, враћени су педагози и психолози, пооштрене казне за лоше владање, а чак и родитељи могу бити кажњени

Дан просветних радника ове године обележава се у сенци највеће трагедије у историји српског школства – масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар“.

Нажалост, овај злочин отворио је многа питања о безбедности у српским школама. па је нова школска година почела под знатно већим полицијским обезбеђењем.

Председник Уније просветник радника Србије Добривоје Марјановић каже да је овај трагичан догађај довео до реакције многих државних институција, а прихваћене су и неке сугестије просветних радника и синдиката.

– Изменили смо закон до те мере да није више онакав какав је био. Сада се владање оцењује од другог до осмог разреда. А за све ђаке који направе тежу повреду обавезе постоји могућност суспензије на пет дана. Тај закон је ступио на снагу пре неколико дана. Такође, у школе су враћени стручни сарадници, педагози и психолози. Свака школа има и полицајца, и школе су дефинитивно сигурније него што су биле – каже Марјановић.Казне и за родитеље

Додаје да су неки захтеви просветара који су били постављени у децембру прошле године, а тада нису прихваћени, сада коначно „доведени у ред“.

– Чека се сада испуњење протокола који смо потписали. Законска решења су ступила на снагу, боља су него што су била, а постоји могућност додатне корекције. Али не могу да кажем да нема напретка. Дакле, постоје и казне за родитеља – рекао је он.

Марјановић је похвалио и платформу „Чувам те“, на којој могу да се прате поступци код свих пријава вршњачког или неког другог насиља у школама.

– Сада можемо да пратимо где се налази случај. Замерили смо што када пријавимо насиље, онда закажу полиција или центри за социјални рад. Или можда и не закажу, али нам не дају повратну информацију шта се десило. Сада је то нешто што је транспарентно и што функционише, а постоји и Савет за спречавање вршњачког насиља. Тако да је ситуација много боља – рекао је он.

Синдикалац је додао да остаје да се реши бонус за одељењске старешине који је био обећан.

– Ипак су то људи који су први у додиру са децом што се тиче школе. Тај новац није био превелик јер су одељењске старешине радиле за 3.500 динара, а од јануара радиће са повећаном платом – 5.000 динара. Они се не опредељују за тај посао због новца, он није примаран. Већ због онога што су учили – психологије, педагогије и тако даље – рекао је Марјановић.

Он је изразио жаљење због тога што се све мање средњошколаца уписује на педагошке факултете, што је оценио као најбитнију ствар.

– Наставник-почетник са мастер студијама мора да проведе пет година минимум на факултету, а долази да ради за плату од 78.800 динара. А то је скоро 10.000 мање од републичког просека. То нам остаје као задатак, да вратимо веру у образовање, углед просветним радницима и свима који раде у образовању. А држава је ставила печат да наредне године у ово време, односно почетком школске године, коначно дођемо на тај републички просек. А онда да пробамо да, као свуда у окружењу, имамо 20-30 одсто већу зараду у односу на тај просек – рекао је он.

Марјановић додаје да би на тај начин привукли квалитетније студенте да дођу и раде у просвету.

– Не буде ли тако, нама ће се систем, нажалост, урушити. Ови људи који су радили у образовању полако одлазе у пензију, а млади који долазе, нажалост, нису најбољи ђаци. Сада већ имамо дефицит свих кадрова. Више се не помиње да је дефицит математичара, физичара… Сада су сви дефицитарни, па чак и домари. Тако да, мало-помало, остаћемо без кадра, а веће плате су основ за прекид тог дефицита запослених – сматра лидер синдиката.

Извор: 24/7